Az Arthur Schnitzler regényéből készült film egy jómódú New York-i házaspár (Tom Cruise és Nicole Kidman) furcsa kapcsolatát mutatja be. Természetellenesen intenzív viszonyuk különösen veszélyessé teszi őket egymásra, és még veszélyesebbé a körülöttük élők számára. A pár ugyanis saját szerelmi életét perverz módon barátai és ismerősei felhasználásával, rajtuk keresztül igyekszik még mélyebben átélni.

   Az erotikus jelenetekben bővelkedő film Stanley Kubrick hattyúdala. A rendezőt már a hetvenes évek elejétől kezdve foglalkoztatta Schnitzler Álmok éjszakája (Traumnovelle) című kisregényének filmre vitele, melyhez végül is - a "Full Metal Jacket" című filmjét követő majd évtizedes hallgatás után - 1996 novemberében fogott hozzá.

    Stanley Kubrick, a kortárs filmművészet már életében legendává növő alakja öt nappal a kétéves forgatás, illetve a vágási utómunkálatok befejezését követően hunyt el.

 

 

 

 

 

 

   TOM CRUISE (Dr. William Harford) Hollywood legsikeresebb színészeinek egyike. Alig több mint tízéves filmes pályafutása során filmjei együttesen 40 Oscar-jelölést és több mint 3 milliárd dollárt hoztak. Ez az összeg különösen lenyűgöző, ha tekintetbe vesszük, hogy Tom Cruise még negyvenéves sincs.

   Cruise első jelentősebb szerepét 1981-ben a Takarodó (Taps) című filmben kapta. Ezután az 1983-as Kockázatos üzlet (Risky Business) következett, amelyért Arany Glóbusz Díjra jelölték a fiatal tehetséget. Ezt követte a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb karaktere, Maverick, a Top Gun vakmerő vadászpilótája.

   Tom Cruise kivívta mind a szakma, mind a nagyközönség elismerését, és hamarosan lehetősége nyílt rá, hogy együtt forgasson a filmipar nagyágyúival. Paul Newmannel szerepelt az 1986-os A pénz színében (The Color of Money), amelyet Martin Scorsese rendezett; Barry Levinson Oscar-díjas filmjében, az 1988-as Esőemberben (Rain Man) Dustin Hoffmannal láthattuk; az 1989-es Született július negyedikén forgatásán pedig Oliver Stone-nal dolgozott: e szerepéért kapta Cruise első Oscar-jelölését is. Ron Howard rendezte az 1992-es Túl az Óperenciánt (Far and Away), amelyben a színész feleségével, Nicole Kidmannel lépett a kamerák elé. Jack Nicholsonnal mérhette össze szakmai tudását a Rob Reiner rendezte Egy becsületbeli ügyben (A Few Good Men; 1992), ahol egy fiatal ügyvédet alakított, aki bátran szembeszáll a - Nicholson játszotta - vonalas tábornokkal. A Sidney Pollack rendezésében készült A cégben (The Firm; 1993), melyben Gene Hackman volt partnere, szintén ügyvédet játszik, aki túl sokat tud cége piszkos üzleteiről. Neil Jordan író/rendező irányítása alatt csillogtathatta meg színészi tehetségét az 1994-es Interjú a vámpírralban (Interview With the Vampire).

   Eddigi legnagyobb pénzügyi sikerét 1996-ban a Mission: Impossible-ben aratta: a siker értékét növeli, hogy ez volt az a film, melyben Cruise producerként debütált.

   Tom Cruise további emlékezetes alakítások sorát nyújtotta a Végtelen szerelem (Endless Love), a Kívülállók (The Outsiders), A szerelemben vesztes (Losin' It), a Tökéletes mozdulatok (All the Right Moves), a Legenda (Legend), a Cocktail, a Mint a villám (Days of Thunder) és A Jerry Maguire - A nagy hátraarc című filmekben: utóbbiban mutatott teljesítményét Arany Glóbusz Díjjal és Oscar-jelöléssel ismerték el.

   1993-ban Cruise a rendezéssel is megpróbálkozott. A "Fallen Angels" sorozat egyik epizódját készítette el Peter Gallagherrel, Isabella Rossellinivel és Nancy Travisszel a főszerepben.

NICOLE KIDMAN (Alice Harford) hazájában, Ausztráliában már népszerű színésznő volt, amikor a világ megismerte a Halálos nyugalom című Phillip Noyce-thrillerben. Ezután jelentős hollywoodi produkciókban is foglalkoztatták, egyre fontosabb szerepekben, s ma már a legkeresettebb sztárok között tartják számon.

   Kidman a Hawaii-szigeteken született, Ausztráliában nevelkedett, és tízéves kora óta drámai iskolába járt. 14 évesen debütált a "Bush Christmas" című filmben, és már egész fiatalon díjra jelölték a sydney-i színikritikusok. Az 1985-ös "Vietnam" című minisorozatban, 17 évesen vált az ausztrálok kedvencévé: az évben két díjat is átvehetett. A Halálos nyugalom sikerét követően részt vett a nálunk is vetített Bangkok Hilton című tévésorozatban. Legnagyobb szakmai elismerést Amerikában eddig a Majd' megdöglik érte főszerepéért kapta, egyebek mellett Arany Glóbusz Díjjal jutalmazták alakítását.
Filmográfia: "Bush Christmas" (1983); BMX-banditák (BMX Bandits; 1983); "Archer's Adventure" (1985); "Wills & Burke" (1985); "Windrider" (1986); "The Bit Part" (1987); Bangkok Hilton (1989; tévésorozat); Halálos nyugalom (Dead Calm; 1989); Mint a villám (Days of Thunder; 1990); "Emerald City" (1991); Billy Bathgate (1991); "Flirting" (1991); Túl az Óperencián (Far and Away; 1992); Életem (My Life; 1993); Bűvölet (Malice; 1993); Majd' megdöglik érte (To Die For; 1995); Mindörökké Batman (Batman Forever; 1995); Egy hölgy arcképe (The Portrait of a Lady; 1996); The Peacemaker (1997); Átkozott boszorkák (Practical Magic; 1998); "Criminal Conversation" (1999); Tágra zárt szemek (Eyes Wide Shut; 1999).

 SIDNEY POLLACK (Victor Ziegler) az Indiana állambeli Lafayette-ben született. Karrierje az ötvenes évek közepén indult: 1955-56-ban több alkalommal fellépett a Broadwayn és különböző televíziós produkciókban. Néhány év múlva Los Angelesbe költözött, s hamarosan rendezőként kezdett dolgozni a tévében, majd lehetőséget kapott, hogy elkészíthesse első mozifilmjét is.

   Az igazi világsikert negyedik rendezése, A lovakat lelövik, ugye? című dráma hozta meg számára: a film egy, a gazdasági világválság idején megrendezett maratoni táncversenyről szól. Az ezután következő filmjeiben bebizonyította, hogy egyszerre mozog otthonosan a legkülönbözőbb műfajokban, legyen az feszes thriller (A keselyű három napja), érzelmes melodráma (Bobby Deerfeld), egzotikus tájakon játszódó, nagyívű, romantikus szerelmi történet (Távol Afrikától) vagy sziporkázó humorba pácolt vígjáték (Aranyoskám).

   Sidney Pollackot színészként láthattuk Woody Allen Férjek és feleségek (Husbands and Wife), Robert Altman A játékos (The Player), Robert Zemeckis Jól áll neki a halál (Death Becomes Her) és Steve Zaillian Zavaros vizeken (A Civil Action) című munkáiban, továbbá szerepelt két saját rendezésében is: az Aranyoskám és a Zuhanás című filmekben.

   Pollack rendezői filmjei: "The Slender Thread" (1965), "This Property Is Condemned" (1966), Skalpvadászok (The Scalphunters, 1968), A lovakat lelövik, ugye? (They Shoot Horses, Don't They?, 1969), Vártorony (Castle Keep, 1969), Jeremiah Johnson (1972), Ilyenek voltunk (The Way We Were, 1973), Jakuza (The Yakuza, 1975), A keselyű három napja (Three Days of the Condor, 1975), Bobby Deerfield (1977), A Las Vegas-i lovas (The Electric Horseman, 1979), A szenzáció áldozata (Absence of Malice, 1981), Aranyoskám (Tootsie, 1982), Távol Afrikától (Out of Africa, 1985), Havanna (1990), A Cég (The Firm, 1993), Sabrina (1995), Zuhanás (Random Hearts; 1999).

 

 

 

 

 

 

 

 MARIE RICHARDSON (Marion) a svédországi Ljusdalban született, színitanulmányait a stockholmi egyetemen végezte.

   Az egyelőre inkább színpadi szerepeiről ismert Marie Richardson Ingmar Bergman egyik legkedveltebb, legtöbbet foglalkoztatott színésze, öt darabban is szerepelt, melyet az idős mester vitt színre a stockholmi Királyi Színházban: Mishima Madame de Sade-jában, Ibsen Babaház-ában, Strindberg Álomjáték-ában, Shakespeare Hamlet-jében és Strauss The Time and the Room című drámájában volt látható. Ezek mellett Richardson játszott Bergman utolsó tévéjátékában, az "In the Presence of a Clown"-ban.

   A TÁGRA ZÁRT SZEMEK forgatását megelőzően nagyjátékfilmben két alkalommal dolgozott: Anders Nilsson "Noll tolerns" című thrillerében, illetve a Hannes Holm és Mans Herngren rendezte "Der blir aldrig som man tankt sig" című vígjátékban.

   THOMAS GIBSON (Carl) egyaránt otthonosan mozog a film, a televízió és a színház világában. Az Észak-Karolinai Chestertonban született színész először 1973-ban szerepelt színpadon: egy gyerekszínház előadásán lépett fel. Professzionális színészi karrierje kezdetét David Hare A Map of the World című darabjában való fellépése jelentette a New York-i Shakespeare Fesztiválon, a Public Theaterben. Ezután még jó néhány további alkalommal is játszott itt, többek között a Macbeth-ben, a Két veronai nemes-ben és a IV. Henrik-ben. Az Off-Broadway-n Noel Coward Hay Fever című darabjában és Moliére Mizantróp-jában volt látható.

   Gibson nagyjátékfilmes karrierje Ron Howard Túl az Óperencián (Far and Away) című munkájával indult: a filmben Tom Cruise-szal és Nicole Kidmannel játszott. Ezután szerepet kapott a Martin Scorsese készítette Az ártatlanság korában (The Age og Innocence), továbbá Denys Arcand "Love and Human Remains", Whit Stillman "Barcelona" és Rory Kelly "Sleep with Me" című filmjeiben.

   LEELEE SOBIESKI (Milich lánya) mindössze 17 éves még, sok kritikus szerint az egyik legígéretesebb frissen feltűnt tehetség. Sobieski a Tim Allen főszereplésével készült Dzsungelből dzsungelbe (Jungle 2 Jungle) című vígjátékban szerepelt először mozifilmben. Ezt követte a Deep Impact, amelyben Elijah Wood barátnőjét alakította. Legutóbb az "A Soldier's Daughter Never Cries"-ban volt látható, amelyben kiváló francia nyelvtudásának is hasznát vehette. Sobieski mostanában Jeanne D'Arc szerepében látható a "Joan of Arc" című televíziós minisorozatban.

   VINESSA SHAW (Domino) legutóbb Mike Kaurismäki "L.A. Without a Map" című munkájában volt látható, Vincent Gallo és Julie Delphy partnereként. További nagyjátékfilmjei: "Letters From a Wayward Son", "Coyote Summer", Hókuszpókusz (Hocus Pocus), "Ladybugs", "My Day at Camp", "Home Sweet Home".

   Az író, színész, rendező, zeneszerző TODD FIELD (Nick Nightingale) eddig főleg különböző független produkciókban jeleskedett, melyek közül Nicole Holofcener "Walking and Talking" című filmje 1996-ban elnyerte a zsűri különdíját a Deauville-i Filmfesztiválon, Visctor Nunez "Ruby in Paradise" című munkája pedig a zsűri nagydíját kapta 1993-as Sundance Fesztiválon. Ez utóbbiban nyújtott teljesítményéért Fieldet Independent Spirit Awardra jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában.

    A színész további nagyjátékfilmes szerepei: Twister, "Sleep with Me", "Queens Logic", "Fat Man and Little Boy", "Gross Anatomy", A rádió aranykora (Radio Days), "Broken Vessels".

   RADE SHERBEDGIA (Milich) Jugoszláviában született, színészi karrierje 21 éves korában, 1967-ben, kezdődött az "Ilujzija" című filmmel. Első angol nyelvű munkája az 1988-ban készült "Hanna's War" című mozi volt. Sherbedgia egyik legismertebb filmje a legjobb külföldi alkotás Oscarjára jelölt Eső előtt (Before the Rain), melyben alakítását a Velencei Filmfesztiválon a legjobb színésznek járó díjjal ismerték el.

   Sherbedgia további filmjei: Az Angyal (The Saint), "The Truce", "Polish Wedding", "Broken English", "Prague Duet", "Manifesto", Joe, az óriásgorilla (Mighty Joe Young). A színész jelenleg Ausztráliában tartózkodik, ahol a Mission Impossible második részét forgatja Tom Cruise társaságában.

   Sherbedgia rendkívül sokoldalú művész. Amellett, hogy színpadi színészként is a legjobbak között tartják számon, nem kevesebb, mint öt CD-t adott ki saját dalaival, és négy verseskötetet jelentetett meg.

   SKY DUMONT (Szavost Sándor) Németországban született és nevelkedett. Első angol nyelvű filmje az 1980-ban készült "Lion of the Desert" volt. Ezután tévéjátékokban és -sorozatokban játszott: "Inside the Third Reich", "Love With the Perfect Stranger", "General Hospital", "War and Remembrance", "Judith Krantz's Secrets", "S.O.S. Barracuda".

 
Rövidfilmek:

1951 - "DAY OF THE FIGHT"
Operatőr, vágó, hangmérnök és rendező: STANLEY KUBRICK
Forgalmazó: RKO RADIO
Játékidő: 16 perc. Gyártó ország: Amerikai Egyesült Államok

1951 - "FLYING PADRE"
Operatőr, vágó, hangmérnök: STANLEY KUBRICK
Forgalmazó: RKO RADIO
Játékidő: 9 perc. Gyártó ország: Amerikai Egyesült Államok

Nagyjátékfilmek:

1953 - "FEAR AND DESIRE"
Produkciós társaság: STANLEY KUBRICK PRODUCTIONS
Producer: STANLEY KUBRICK
Forgatókönyv: HOWARD O. SACKLER és STANLEY KUBRICK
Fényképezte és vágta: STANLEY KUBRICK
Forgalmazó: JOSEPH BURSTYN INC.
Játékidő: 68 perc. Gyártó ország: Amerikai Egyesült Államok

1955 - "KILLER'S KISS"
Producer: STANLEY KUBRICK és MORRIS BOUSEL
Eredeti történet: STANLEY KUBRICK
Forgatókönyv: STANLEY KUBRICK és HOWARD O. SACKLER
Fényképezte és vágta: STANLEY KUBRICK
Forgalmazó: UNITED ARTISTS
Játékidő: 76 perc. Gyártó ország: Amerikai Egyesült Államok

1956 - "THE KILLING"
Forgatókönyv: STANLEY KUBRICK és JIM THOMPSON
Forgalmazó: UNITED ARTISTS
Játékidő: 83 perc. Gyártó ország: Amerikai Egyesült Államok

1958 - A DICSŐSÉG ÖSVÉNYEI (PATHS OF GLORY)
Forgatókönyv: STANLEY KUBRICK
Forgalmazó: UNITED ARTISTS
Játékidő: 86 perc. Gyártó ország: Amerikai Egyesült Államok

1960 - SPARTACUS
Forgalmazó: UNIVERSAL
Gyártó ország: Amerikai Egyesült Államok

1962 - LOLITA
Forgatókönyv: STANLEY KUBRICK
Forgalmazó: METRO-GOLDWYN-MAYER
Játékidő: 153 perc. Gyártó ország: Egyesült Királyság

1964 - DR. STRANGELOVE, AVAGY RÁJÖTTEM, HOGY NEM KELL FÉLNI A BOMBÁTÓL: MEG IS LEHET SZERETNI (DR. STRANGELOVE, OR HOW I LEARNED TO STOP WORRYING AND LOVE THE BOMB)
Produkciós társaság: HAWK FILM
Producer: STANLEY KUBRICK
Forgatókönyv: STANLEY KUBRICK, TERRY SOUTHERN, PETER GEORGE
Forgalmazó: COLUMBIA
Játékidő: 93 perc. Gyártó ország: Egyesült Királyság

1968 - 2001.: ŰRODISSZEIA (2001: A SPACE ODYSSEY)
Produkciós társaság: STANLEY KUBRICK PRODUCTION
Producer: STANLEY KUBRICK
Forgatókönyv: STANLEY KUBRICK, ARTHUR C. CLARKE
Forgalmazó: MGM
Játékidő: 160 perc. Gyártó ország: Egyesült Királyság

1971 - "A CLOCKWORK ORANGE"
Produkciós társaság: WARNER BROS. POLARIS PRODUCTIONS
Producer: STANLEY KUBRICK
Forgatókönyv: ANTHONY BURGESS regényéből STANLEY KUBRICK
Forgalmazó: WARNER BROS.
Játékidő: 136 perc

1975 - "BARRY LYNDON"
Produkciós társaság: HAWK/PEREGRINE, WARNER BROS.
Producer: STANLEY KUBRICK
Forgatókönyv: STANLEY KUBRICK
Forgalmazó: WARNER BROS.
Játékidő: 187 perc. Gyártó ország: Egyesült Királyság

1980 - A RAGYOGÁS (THE SHINING)
Produkciós társaság: HAWK/PEREGRINE, WARNER BROS.
Producer: STANLEY KUBRICK
Forgatókönyv: STANLEY KUBRICK és DIANE JOHNSON
Forgalmazó: WARNER BROS.
Játékidő: 120 perc. Gyártó ország: Egyesült Királyság

1987 - "FULL METAL JACKET"
Produkciós társaság: PUFFIN FILMS, WARNER BROS.
Producer: STANLEY KUBRICK
Forgatókönyv: STANLEY KUBRICK, MICHAEL HERR, GUSTAV HASFORD
Forgalmazó: WARNER BROS.
Játékidő: 115 perc. Gyártó ország: Egyesült Királyság

1999 - TÁGRA ZÁRT SZEMEK (EYES WIDE SHUT)
Producer: STANLEY KUBRICK
Forgatókönyv: STANLEY KUBRICK és FREDRIC RAPHAEL
Forgalmazó: WARNER BROS.
Játékidő: 155 perc. Gyártó ország: Egyesült Királyság