Alkotók > Koltai Lajos
KOLTAI LAJOS, A.S.C. (operatőr)

25 éve dolgozik együtt Szabó Istvánnal, ez a 15. közös filmjük. Koltai fényképezte 1981-ben az Oscar-nyertes Mephistót, emellett ő volt az operatőre további három, Szabó által rendezett, a legjobb külföldi film kategóriában szintén Oscarra jelölt alkotásnak: a Bizalom című filmet 1979-ben, a Redl ezredest 1986-ban, a Hanussent 1988-ban nominálták Oscarra.
Koltai Lajos mára napjaink egyik legelismertebb operatőrévé emelkedett, ezt 2001-es Oscar-jelölése is bizonyítja, mellyel Giuseppe Tornatore Malena című filmjében nyújtott teljesítményét ismerték el.
1987-ben a Hajnali háztetők című film fotografálásáért a Magyar Filmszemle operatőri díját nyerte. Szintén 1987-ben - az Egyesült Államokban - forgatta a Gaby (Gaby - A True Story) című alkotást, majd 1988-ban az Országúti vagányokat (Homér & Eddie), 1989-ben pedig Klaus Maria Brandauer "Seven Minutes" című filmjét és a Tökéletes tanú (Perfect Witness) című produkciót fényképezte. 1990-ben A gyönyör rabjai (White Palace) és az HBO Régi bűnök, új világ (Descending Angel) című filmjén dolgozott, ez utóbbi ACE-jelölést hozott számára.
1991-ben forgatta a Négykezes géppisztolyra (Mobsters), a Találkozás Vénusszal (Meeting Venus), majd az Édes Emma, drága Böbe című filmeket. Kilencvenes években született munkái között szerepel még az Egy igaz ügy (Just Cause), a Hemingway és én (Wrestling Hemingway), a Szédült hétvége (Home for the Holidays), a Most jöttem a falvédőről (Born Yesterday), a Ha a férfi igazán szeret (When a Man Loves a Woman), a Tengerre, tata! (Out to Sea), valamint Klaus Maria Brandauer "Mario und der Zauberer" című alkotása. Az elmúlt években számos, világszerte nagy sikert aratott alkotást fényképezett, többek között Tornatore Az óceánjáró zongorista legendája (La leggenda del pianista sull'oceano), illetve Szabó István A Napfény íze (Sunshine) és Szembesítés (Taking Sides)? Csodálatos Júlia (Being Julia) című munkáit. Részt vett továbbá a Max és a Császárok klubja (The Emperor's Club) című filmekben is.
Koltai nemrég fejezte be első rendezői munkáját, az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényének filmváltozatát.

Koltai Lajos 1984 előtt készült legsikeresebb magyar filmjei: Megáll az idő, Örökbefogadás, Ajándék ez a nap, Veri az ördög a feleségét, Adj, király, katonát!, Angi Vera, A ménesgazda.